KONU ÖZETLERİMİZ YENİLENİYOR...
PDF İndirmek İçin Tıklayınız.
20 Soruda Öğren Testlerimiz Yenilendi...
Tamamı Video Çözümlü
www.biyolojidefteri.com
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
YKS Tam Hazırlık
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
Biyoloji Dersine Nasıl Çalısmalıyız?
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
www.biyolojidefteri.com
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...

Örtü epiteli hücre şekline ve hücre tabakalarının sayısına göre sınıflandırılır. Örtü epiteli çeşitleri ve vücutta bulunduğu yerler şu şekilde ifade edilebilir.

hayvansaldoku6

Tek Katlı Yassı Epitel

Difüzyon, osmoz ve filtrasyonun ( süzülme )  olduğu yerlerde kısacası madde alış verişinin olduğu noktalarda görülür.  Alveoller, kılcal damarların duvarları, dolaşım sisteminin iç kısmını döşeyen epitel ( endotel ) ile Bowman kapsülünün bazı kısımları tek katlı yassı epitelle döşelidir.

Tek  Katlı Kübik Epitel

Korumanın yanında salgılama ve emilim fonksiyonları da vardır. Böbrek tübüllerinin örtüsünde, tiroid bezinde, ovaryum iç yüzeyinde, tükürük bezi, karaciğer ve pankreas salgı kanalları ile retinanın bazı kısımları bu epitelle örtülüdür.

Tek  Katlı  Silindirik  Epitel

Koruma, salgıların salınması ve besinlerin emiliminde rol oynar. Midenin kardiya bölgesinden anüse kadar sindirim kanallarını döşer. Sindirim kanalını döşeyenler enzimlerin salınmasından ve besin monomerlerinin emilmesinden sorumludur. Emilimden sorumlu olanlarda mikrovillus yapıları gelişmiştir.

 

Sil taşıyan silindirik  hücreler,  uterus, fallopi tüpü ve akciğer bronşlarında bulunur. İşlevi yüzeydeki sıvı ve partiküllerin hareketini sağlamaktır.  Hareket yeteneğinde olmayan yumurta hücresinin fallopi tüpündeki seyahati bu epitel hücrelerinin silleri sayesinde mümkün olur.

Yalancı  Çok  Katlı  Epitel

Normalde tek hücre sırasından ibaret olmasına rağmen hücre çekirdeklerinin farklı seviyelerde olması çok katlı bir görünüm ortaya çıkarır.

Koruma, salgılama ve hücre hareketinden sorumludur. Salgı bezlerinin büyük kanallarında, Paratroid bezinde, erkek  uretrasında, östaki borusunda  bulunur.  Silli olanları trake ve bronşlarda, gözyaşı bezinde bulunur. Görevi solunum kanallarına giren toz ve mikroorganizmaları mukusla yakalayıp sillerle dışarı itmektir.

Çok  Katlı  Yassı  Epitel

Koruma işlevi yürütür. Derinin dış örtüsünde, ağzı boşluğunda, vajina ve anal kanalın örtüsünde bulunur. Deride bulunan keratinize olur ve ölür. Üst kısımdaki ölü hücreler sayesinde suyun korunması mümkün olurken aynı zamanda mikroorganizma girişi de engellenir.

 

Çok Katlı Kübik Epitel

Oldukça nadir görülen bir epitel türüdür. Bazı ter ve tükürük bezlerinin boşaltım kanalları ile meme bezlerinin geniş kanalları bu epitel ile örtülmüştür.

 

Çok Katlı Silindirik Epitel

Koruma görevine sahiptir. Erkek üretrasının bazı kısımları ile yutak ve gırtlak kapağında, göz kapağının iç kısmında bulunur.

               

Değişici Epitel

Çok katlı bir epitel türüdür. Bulunduğu organın işlevine uygun şekil değişikliğine uğrayabilen hücrelerden oluşur. İdrar kesesi ve idrar kanallarının iç örtüsünde bulunur.

hayvansaldoku5

Joomla templates by a4joomla