KONU ÖZETLERİMİZ YENİLENİYOR...
PDF İndirmek İçin Tıklayınız.
20 Soruda Öğren Testlerimiz Yenilendi...
Tamamı Video Çözümlü
www.biyolojidefteri.com
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
YKS Tam Hazırlık
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
Biyoloji Dersine Nasıl Çalısmalıyız?
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
www.biyolojidefteri.com
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...

Aynı ya da farklı türlere ait bireylerin sınırlı kaynak koşullarda aynı miktarda ışık almak, aynı besini kullanmak, aynı alanda yaşamak veya aynı predatörden korunmak için birbirleri ile yarışması rekabet olarak tanımlanır.

                   

Tür içi rekabet, sınırlı miktarda kaynak için aynı türün bireyleri arasında görülen rekabettir. Aynı türe ait bireylerin gereksinimleri de aynı olduğundan ve bireylerin gereksinimleri toplamı kaynak miktarını aştığından rekabet kaçınılmaz olur.

Kaynaklar sınırsız ise rekabetten söz edilemez.

Tür içi rekabette genetik yapısı üstün olan kazançlı olur ve ortam şartlarından daha fazla faydalanır. Örneğin; uzun boylu mısırlar diğerlerini gölgede bırakarak gelişmelerine izin vermez. Bu durumda ortamın diğer koşullarında da daha fazla faydalanır.

komeko6

Rekabet içerisinde olan bireyler karşılıklı etkileşim içinde olmayıp, sadece sınırlı kaynaktan pay alamayan bireyler rekabeti kaybediyorsa buna kaynak rekabeti denir.

Türler arası rekabette ise ekolojik nişleri benzer olan türler ön plana çıkar. Ekolojik niş bir türdün kendi çevresindeki biyotik ve abiyotik  kaynakları kullanması yani kominitede aldığı rolün tamamına verilen isimdir.

Ekolojik nişleri benzer olan türler arasında rekabet olması kaçınılmazdır.

                   

Örneğin Paramecium caudatum ve Paramecium aurelia aynı kültür ortamında yetiştirilirse iki türün bireyleri rekabete girer ve rekabeti kazanan P. aurelia üremesine devam eder. P. caudatum ise ortamdan elenir.

komeko7

                   

Ekolojik nişleri farklı olan türler arasında rekabet görülmez. Bir türün rekabetin av-avcı ilişkisi veya diğer biyotik faktörlerin etkisi olmadan en geniş yaşama alanında gerçekleştirdiği nişe asıl niş denirken, sözü edilen faktörlerce sınırlandırılan nişi ise gerçekleştirilen niş olarak tanımlanır.

Kominitelerde türler arasında rekabetten başka av-avcı ilişkisi de görülebilir. Örneğin vaşak beslenmek için tavşanı avlar.

Avlanma sonucunda vaşak populasyon artarken tavşan populasyonu azalır. Belirli bir süre sonra tavşan populasyonunun azalması sebebi ile vaşaklar besin bulamaz. Besin bulamayan vaşak populasyonlarında göç ve rekabet görülür. Bu şekilde vaşak sayısının azalmasıyla tavşan populasyonunda artış görülür.

komeko8

Joomla templates by a4joomla