20 Soruda Öğren Testlerimiz Yenilendi...
Tamamı Video Çözümlü
www.biyolojidefteri.com
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
YKS Tam Hazırlık
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
Biyoloji Dersine Nasıl Çalısmalıyız?
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
www.biyolojidefteri.com
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...

Mendel’in klasik bezelye çaprazlamalarındaki F1 dölü yavruları bir alelin diğerine tam baskın olması sebebiyle iki ebeveyn çeşidinden birisine tıpatıp benziyordu.

Ancak bazı genler arasında var olan eksik baskınlık ilişkisi sebebiyle F1 hibritlerinin fenotipi atasal bireylerin fenotiplerinin arasında bir görünüme sahip olur.

Örneğin, kırmızı çiçekli aslanağzı bitkisi ile beyaz çiçekli aslanağzı bitkisi çaprazlanırsa, F1 hibritlerinin tamamı pembe çiçeğe sahip olur.

kalıtım113

Bu üçüncü tip fenotip, heterozigotların, kırmızı homozigotlara oranla daha az pigment içermesinden dolayı meydana gelir.

Yani, pembe renkli çiçekler, hem kırmızı renk geninin hem de beyaz renk geninin fenotipte belirmesinden değil, tek bir kırmızı renk geninin çiçek renginin kırmızıya çevirecek kadar pigment üretimi sağlayamamasından kaynaklanır.

Bu durumda kırmızı çiçek geni beyaz çiçek genine eksik baskındır.

Aralarında eksik baskınlık ilişkisi olan genler aynı harfin üzerinde farklı sembollerle ifade edilirler.

Örneğin burada taç yaprağı ( Corolla ) ifade etmek için C harfi kullanılmış kırmızı ve beyaz renk genleri de CR ve CW şeklinde ifade edilmiştir.

F1 hibritleri kendileştirildiğinde, elde edilen F2 dölünde 1/4 oranında kırmızı, 1/4 oranında beyaz ve 1/2 oranında da pembe çiçek rengine sahip bireyler elde edilmektedir.

Burada heterozigot bireylerin de kendine has bir fenotipi olduğundan fenotipik ayrışım oranı ile genotipik ayrışım oranı birbiriyle aynı olup 1:2:1 şeklinde olur.

 

Joomla templates by a4joomla