Her bireyin DNA’sındaki nükleotid dizilimleri farklı olup bireye özgüdür. Adli vakalarda suçluların tespit edilmesinde, babalık davalarında sonuca ulaşmak amacıyla rekombinant DNA tekniğine dayalı DNA parmak izi yöntemi geliştirilmiştir.
İnsan genomunda protein şifreleyen gen bölgelerinin yanında çoğunlukla tekrarlardan ibaret olan ve protein sentezine kalıplık etmeyen anlamsız diziler de mevcuttur. Bu dizilerin uzunluğu ve nükleotid dizilişi fertten ferde farklılık gösterir.
Adli bir vakada suçlunun tespiti amacıyla uygulanan DNA parmak izi yönteminde izlenen yol aşağıdaki şekilde özetlenebilir.
Öncelikli olarak olay yerinden tespit edilen DNA ve sanıktan alınan DNA aynı tip restriksiyon enzimleri ile kesilir.
Olay yerinden alınan sınırlı miktardaki DNA, polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ( PCR ) ile çoğaltılır. Bu yöntemde tüp içerisine konulan DNA’lar ısıtılmak suretiyle ipliklerin ayrılması, daha sonra ise ayrılan ipliklerin karşısına yeni ipliklerin yapılmasıyla az miktardaki DNA’nın çoğaltılması sağlanır.
Elde edilen DNA parçaları jel üzerine yüklenir ve elektroforez tekniğine tabii tutulur. Elektrik yükünün etkisiyle, kesilmiş DNA parçaları büyüklüklerine göre değişik bantlaşmalar gösterirler.
Bu bantlaşmalardaki benzerliğe bakılarak adli vakalarda kişinin suçlu ya da suçsuz olduğu ortaya konulabilir.
PDF DOSYASI İÇİN